Skäms din hund…?

pexels-dominika-roseclay-895259

Dela gärna:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Tycker du dig se att din hund faktiskt skäms när den tagit den där skinkmackan från bordet eller när den tuggat sönder din gästs fina känga? Hur mycket vi än tycker att vi läser in känslor av skuld och skam hos våra hundar så stämmer det inte. De signaler som hunden uppvisar när vi tycker att den skäms; öronen bakåt, lågt hållen kropp, kryper ihop, svansen mellan benen, vänder bort huvudet, är alla signaler på underkastelse. Det är sannolikt så att din hund visar underkastelse-signaler för att undvika konflikt med dig när du blivit arg, för om du tänker efter så signalerar du troligen ilska med både kropp och röstläge över den uppkomna situationen, eller hur? Skamkänsla skulle kräva att hunden mindes vad den gjort och att den har kvar den förbjudna handlingen i tanken, vilket är högst osannolikt. Därför måste vi visa respekt när hunden visar underkastelse och inte straffa hunden då. Straffar vi hunden i detta läge så bryter vi också mot en huvudregel i hundens värld – nämligen att underkastelse är en fredssignal och ska respekteras. Hunden kommer heller inte lära sig av ett straff som kommer efter att den gjort något vi anser vara fel. Så tänk på (kanske speciellt såhär i juletider) att om hunden inte tränats i att låta skinkmackor, godis och andra lockelser vara trots att de är i “varsågodhöjd”  – så försök att förebygga så att tillfälle inte uppstår. Är olyckan ändå framme – ha tålamod, visa kärlek och respekt. Det vinner ni på i längden!